Tatueringsborttagning (inkl. kosmetisk)

Alla tatueringar går att ta bort, men vissa är lättare än andra.
Antalet behandlingar som krävs är svårt att avgöra innan någon behandling gjorts. Vanligtvis behövs mellan 4- 10 behandlingar.

Tatueringen bleks gradvis mellan behandlingarna allt eftersom kroppen själv transporterar bort bläcket.
Det tar mellan 6 och 18 månader att ta bort en tatuering. Normalt har man minst 4-8 veckor mellan varje behandlingstillfälle.

Har man tätare än 4-8 veckor mellan behandlingarna behandlas samma partiklar som förra behandlingen, vilket gör behandlingen onödig och i värsta fall gör den mer skada än nytta.

Tatueringsborttagning i sig ger inga ärr, men det kan finnas ärr i som uppkommit när man blivit tatuerad som tidigare varit dolda.

Tålamod och noggrannhet av skötsel och rekommendationer i samband med behandlingar är det viktigaste för ett bra resultat.

Det flesta upplever inte att behandlingen är särskilt smärtsam. Men man kan lägga en bedövningskräm innan för att göra den nästintill smärtfri.

Vid en behandling slår en laserstråle sönder pigmentet i tatueringen utan att skada själva huden. Varefter kroppen transporterar bort pigmenten/färgen.

Vid en tatueringsborttagning används låga frekvenser eftersom höga frekvenser kan ge vävnadsskador. Gradvis höjs intensiteten, allt eftersom pigment försvinner.

Laserstrålen hittar färg i tatueringen genom absorption, detta är anpassat efter våglängden på lasern. Olika våglängder har vi till borttagning av svarta, respektive tatueringar med annan färg. Svarta pigment absorberas av en våglängd på 1064 nm, samt röda pigment etc. av 532 nm.

Gör det ont?

Det är väldigt olika hur behandlingen upplevs. Det känns ungefär som en gummisnodd som snärtar med lätt värme på huden. Vissa områden på kroppen känns mer än andra, och en del personer märker knappt av känslan under behandling. Vi använder is för att kyla ner området efter en behandling.

Kan man få bedövning?

Är du orolig eller nervös för smärtan bör du kontakta oss innan behandling för att köpa bedövningskräm. Krämen kostar 125 kronor för en liten burk och 350 kronor för en hel tub. Denna är mycket starkare än Emla, som finns receptfritt på Apoteket. Om du väljer att använda Emla, stryk på denna 1,5 timme innan din behandling. Sätt även på plastfolie från köket + hudtejp som du täcker området med.

Hur blir resultatet?

Det går att ta bort alla tatueringar och kosmetiska tatueringar helt och hållet med Q switchad Nd:yag laser/Picolaser hos oss. Det är viktigt att man tar bort sin tatuering på en klinik som gör detta korrekt eftersom behandlingen annars kan orsaka ärrbildning.

Bäst resultat får man på svart färg. Andra färger går bra att ta bort, men behandlas separat eftersom de kräver en annan våglängd för absorption.

De mest svårbehandlade färgerna är Grönt, Blått och Gult i vissa fall. De kan också försvinna snabbare om det ligger små kvantiteter av dem, detta märker man när man påbörjat behandlingen av dem. Bäst resultat av behandlingen får personer med ljus hy. Väldigt mörkhyade personer kan få en tillfällig pigmentstörning i huden som följd av behandlingen. Detta ses som lite ljusare områden under ett par månaders tid.

Finns det några risker?

Allergiska reaktioner: Allergiska reaktioner på det pigment som frigörs i kroppen är mycket sällsynta, men kan förekomma i mindre än 1 % av fallen. Lasern kan aldrig påverka kroppen eller omkringliggande vävnad, den påverkar endast tatueringsfärgen. Om du skulle få en allergisk reaktion, så är detta övergående. Det kan karaktäriseras av svullnad, blåmärke, rodnad eller klåda.

Det är inte helt ovanligt att pigmenten i tatueringen framhävs mer 1-2 dagar efter behandlingen och att det behandlade området kliar. Detta är helt normalt och är ett tecken på att pigmenten har reagerat på laserbehandlingen och processen påbörjats. Tatueringsborttagning med laser bör också undvikas vid förkylnings- och virussymptom då detta kan påverkar läkningsprocessen.

Efter behandling

Dagarna efter och fram tills nästa behandling Om behandlingsområdet fortfarande känns svullet eller bränns dagen efter behandlingen så är det en bra idé att fortsätta kyla tatueringen. Annars behövs det inte.

Rakning bör undvikas i det behandlade området tills det är helt läkt ( 5-10 dagar). Ibland kan hudytan bli lite sårig, om du upplever detta kan du kan täcka området med en kompress några dagar. Vi rekommenderar Apoteas non-stick, men tänk på att det även behöver kunna andas.

Efter behandlingen får du med dig en liten burk med kräm. Smörj in din tatuering 3-4 gånger per dag tills huden har återhämtat sig igen. Om du får blåsor behöver du inte smörja in tatueringen, då låter du istället den vara helt och hållet för att få läka ifred. Undvik bastu, badkar, swimmingpool, badtunnor, sjöar, floder och hav vatten i minst sju dagar efter behandling för att minimera exponeringen för bakterier. Om det har bildats en skorpa, blåsor eller om huden blivit sårig så får du istället vänta tills huden har blivit helt återställd.

Att klia sönder blåsor och sårskorpor är strängt förbjudet. Det är en av de vanligaste orsakerna till att det blir ärrbildning. Om du kommer att vistas i solen så måste du använda en solkräm med en solskyddsfaktor på 30 eller högre över området 3 månader efter behandlingen och du bör du även täcka den behandlade ytan med kläder/kompress. Ifall det har bildats en sårskorpa på det behandlade området så kan du smörja in det med vitt vaselin, det hjälper att hålla skorpan mjuk. Det är en oparfymerad produkt som är lämplig för allergiker. Detta kommer även att minska Precis som när din tatuering var ny så bör du undvika smutsiga och dammiga miljöer den första tiden, så minskar du risken för infektion. Vänta med fysiska aktiviteter så som styrketräning, löpning eller liknande aktiviteter som belastar kroppen under de första dagarna efter behandlingen. Desto större tatuering du har desto längre bör du vänta. Låt kroppen få en chans att ta hand om bläcket och läka huden innan du utsätter den för den extra stress som ett träningspass innebär.

Blåsor

Blåsor är en normal reaktion som i vissa fall uppkommer. Vissa får det oftare än andra och det skiljer sig från gång till gång om man får det eller inte. Om det inte blir några blåsor så betyder det inte att behandlingen varit mindre effektiv eller att den inte skulle fungera. Ibland reagerar kroppen genom att bilda blåsor över tatueringen, medan andra gånger inte. Oavsett så fungerar behandlingen lika bra. Det är väldigt viktigt att man inte petar på blåsorna så att dem går sönder.